Основни подаци о мени

Моја слика
Sve fotografije i tekstovi na blogu su autorski i ukoliko želite da ih pozajmite, molim da me prvo kontaktirate. Za sve ostale sugestije i pitanja, slobodno mi pišite na marinakatanic@gmail.com

субота, 22. јун 2013.

Ćao, ćao Viberu

Viber je nedavno blokiran u SA. Sledeći na tapetu koji bi mogli da dožive istu sudbinu kao nesretni Viber su programi Whatsapp i Skype!

Pre nego što nastavim dalje, moram reći da je SA zemlja koja ima zavidan broj internet korisnika - čak 13 miliona! Polovina od tog broja koristi Facebook, pa onda idu ostali društveno-popularni oblici internet komunikacije. Većina stanovništva koristi smart telefone i najnoviju tehnologiju gde prednjače kompanije Apple i Samsung.

Viber je dakle, bio jedan od najefikasnijih programa koji je omogućavao slobodan kontakt ljudima kako u zemlji, tako i van zemlje. Viber su koristili i Saudijci u i van zemlje kao i oko 2 miliona stranaca koji žive i rade ovde. Sada su svi oni (pa i ja sa njima) uskraćeni za slobodan kontakt sa porodicom i prijateljima. Priča se da će ista sudbina zadesiti i Whatsapp i Skype ukoliko ne prihvate uslove koje su nametnule saudijske vlasti.

A zašto je Viber uopšte blokiran?


Par meseci unazad, vlasti u Arabiji su najavljivale da će doći do znatnih promena što se tiče korišćenja ovih oblika internet komunikacija.

Zvaničnici su objasnili da Viber kompanija nije uskladila svoje poslovanje sa lokalnim propisima. Naime, vlasti u SA su im tražile dozvolu kojom bi mogli da nadgledaju korisnike. Viber je odbio taj zahtev.

Drugi razlog je finansijske prirode. Domaći, mobilni operateri u zemlji gube veliki novac i ne mogu da idu u korak sa ovim koliko toliko besplatnim vidovima komunikacije.

Ako spojimo oba razloga, nemogućnost nadgledanja velikog broja korisnika i gubitak novca - sasvim "logično" se nametnulo rešenje u vidu - zabrane!  

Ukoliko Whatsapp i Skype ne podlegnu zahtevima saudijskih vlasti zadesiće ih sudbina nesretnog nam Vibera. A to ne ide na ruku ni lokalnom stanovništvu, a ni strancima koji su ovde. 



Нема коментара:

Постави коментар