Основни подаци о мени

Моја слика
Sve fotografije i tekstovi na blogu su autorski i ukoliko želite da ih pozajmite, molim da me prvo kontaktirate. Za sve ostale sugestije i pitanja, slobodno mi pišite na marinakatanic@gmail.com

четвртак, 12. децембар 2013.

Neke stvari se ne mogu sakriti

Saudijska Arabija je napravila istorijski korak time što je usvojila zakon kojim se kažnjava nasilje nad ženama i decom! 

Pre nekoliko meseci, jedna slika i jedan slogan izazvali su veliku pažnju u Saudijskoj Arabiji. 
Na slici je žena čije je lice pokriveno crnim velom i vide joj se lepe, smeđe oči. Uprkos crnoj tkanini i šminci, vidi se i da joj je levo oko modro. Ispod slike je rečenica - Neke stvari se ne mogu pokriti. 



Ovo je bio početak odlične kampanje koja se proširila medijima i internetom (pre svega u Saudijskoj Arabiji) i koja je ukazivala na podizanje svesti građana u cilju sprečavanja nasilja nad ženama. Tvorci kampanje, fondacija kralja Khalida (KKF) zajedno sa organizacijom Memak Ogilvi iz Rijada, istupili su sa još jednim sloganom - No more abuse, aludirajući na stvaranje pravne zaštite žena i dece od zlostavljanja.  

Rezultat ove kampanje doveo je do istorijskog poteza za Saudijsku Arabiju. Po prvi put, Savet Ministara odobrio je predlog zakona kojim se kažnjava psihičko i fizičko nasilje nad ženama i decom. Predviđeno je da ovaj zakon štiti žene, decu, kao i strane radnice (npr. kućne pomoćnice), od nasilja u porodici ili na poslu. 

Propisane kazne za nasilnike su maksimum godinu dana zatvora ili novčana kazna od 5.000 rijala (oko 1.300 $) do 50,000 rijala (oko 13,000 $). Kazna može obuhvatiti i zatvor i novčanu kaznu. U slučaju ponavljanja, kazna se udvostručava. 

Saudijska Arabija, zemlja čvrsto vezana tradicijom i šerijatskim zakonima, gde su žene prvi put dobile lične karte 2002. godine i gde još uvek imaju svog staratelja jeste na začelju kada su ženska prava u pitanju. U poslednje vreme vlada je napravila male ali značajne korake koji po nekima prkose tradiciji sa kojom je ova zemlja čvrsto povezana.  

Aktivisti za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji pozdravljaju ovaj zakon i ističu da se mora još dosta raditi na valjanom sprovođenju istog. Da bi se zakon valjano sprovodio aktivisti apeluju da se omoguće adekvatne obuke koje bi građanima pomogle u takvim situacijama. 

Smatra se i da će muški staratelji i dalje biti prepreka pri sprovođenju zakona. Ako žena hoće da prijavi nasilnika (oca ili muža na primer) vrlo je mala verovatnoća da će je on, kao staratelj, odvesti u policiju. 
"Žene su do sada bile obavezne da dođu sa muškim pratnjom u policiju pri podnošenju prijave ", izjavio je Abu al-Kair, aktivista za ženska prava. "Sada to više neće biti potrebno", dodao je.

Ovaj zakon ohrabruje i one koji su bili svedoci nasilja nad ženama kao i žene da prijave bilo koji oblik nasilja nad njima a da pritom ne otkrivaju svoj identitet.  

Iako je cela kampanja i usvajanje zakona naišla na pozitivne reakcije u zemlji, ostaje to da se ovim zakonom nažalost neće sprečiti nasilje. Ono što je ohrabrujuće jeste da je skrenuta pažnja javnosti da se ovakvi problemi više ne prećutkuju i ujedno se ženama pruža podrška da prijave nasilnike. Naravno, mora se dosta raditi na edukaciji građana, promeni njihovih stavova koji su zasnovani na tradiciji i raditi na tome da do nasilja ne dođe. Postavlja se i pitanje da li je zakon mogao biti donet ranije a ne tek u 21.veku?

Sa druge strane, ako imamo u vidu da žene u Saudijskoj Arabiji nisu imale lične karte sve do 2002. godine, da još uvek ne voze kola i još uvek ne mogu da glasaju, ovaj zakon svakako predstavlja džinovski korak u borbi za ljudska prava lepšeg pola.  

Izvori:


1 коментар:

  1. Nije to valjda sve o pravima zena u Saudijskoj Arabiji...Glavne stvari si propustila da navedes...

    ОдговориИзбриши