Основни подаци о мени

Моја слика
Sve fotografije i tekstovi na blogu su autorski i ukoliko želite da ih pozajmite, molim da me prvo kontaktirate. Za sve ostale sugestije i pitanja, slobodno mi pišite na marinakatanic@gmail.com

уторак, 23. октобар 2012.

Šta kažu saudijske novine ovih dana

Evo nekoliko zanimljivih vesti koje su popularne ovih dana u Arabiji. Moj izvor su Arab news novine koje se mogu kupiti uglavnom u svakoj prodavnici i koštaju 2 rijala (oko 47 dinara).

Sve je spremno za Hadž

Grad Meka i saudijske vlasti spremne su za hodočašće islamskih vernika koje počinje sutra i  trajaće narednih pet dana. Ove godine očekuje se preko 3 miliona vernika, od kojih 2 miliona dolazi iz inostranstva. Portparol Ministarstva zdravlja rekao je da je 25 bolnica sa kapacitetom od 5.200 ležaja u pripravnosti, kao i da je 141 klinika na raspolaganju svim hodočasnicima tokom hadžiluka. Takođe, oko 1060 volontera raspoređeno je u Meki i ostalim svetim gradovima. Inače, više od 1.400 muslimanskih lidera iz celog sveta obaviće hadžiluk ove godine kao gosti kralja Abdule. 

U skladu sa ovim događajem osvanula je i sledeća vest

Bosanski vernik peške došao u Meku za 314 dana 

Senad Hadžić (47), na put dug 5.700 km krenuo je prošlog decembra i prošao je kroz sedam država, ukljućujući i ratom zahvaćenu Siriju. "U Meku sam stigao u subotu. Nisam umoran, ovo su najbolji dani u mom životu" rekao je.
Na putu do Meke Senad je prošao kroz Bosnu, Srbiju, Bugarsku, Tursku, Siriju i Jordan. "Siriju sam prošao u aprilu za 11 dana i nailazio sam na brojne punktove provladinih snaga i pobunjenika, ali nikada nisam bio pritvoren". U Istanbulu je morao da čeka nekoliko nedelja da bi dobio dozvolu da peške pređe most na Bosforu, kao i da je na granici između Jordana i Saudijske Arabije čekao oko 2 meseca  da mu se odobri viza za ulazak u Arabiju. 
"Hodao sam u ime Alaha, za islam, Bosnu i Hercegovinu, za moje roditelje i sestru" dodao je Hadžić.

I još jedna vest koja malo odskače od praznika koji je u prvom planu.

Žene advokati od sledećeg meseca u saudijskim sudnicama

Ministarstvo pravde dozvoliće ženama advokatima da se bave svojom profesijom poput njihovih muških kolega i to od sledećeg meseca. Do sada su u saudijskim sudnicama mogli da budu samo muški advokati. Prema izvoru, sve kvalifikovane žene mogu se obratiti Ministarstvu radi dobijanja neophodne licence za rad. 
Iz saudijske Komisije za ljudska prava kažu da ulazak žena advokata u saudijske sudnice čeka na izradu posebnih uslova. Originalnim predlogom Ministarstva koji je ranije dostavljen Komisiji predviđeno je da žena ima posebnu kancelariju i da treba da radi samo sa ženskim klijentima i da ne bi trebalo da predstavlja slučajeve direktno u sudnici. Komitet eksperata, sa druge strane odbacuje bilo kakvu razliku između advokata na osnovu pola i odlučio je da primeni isti propis za sve, rekao je izvor. To znači da žena advokat može da radi i sa muškim i sa ženskim klijentima. 
Primarni uslov za dobijanje advokatske licence, i za muškarce i za žene, jeste diploma iz Šerijata, drugih pravnih specijalizacija ili pravnih sistema ili diploma pravnih studija. Dalji uslovi su i pripravnički staž u trajanju od tri godine u kancelariji akreditovanih advokata. Takođe se preporučuje predavačko iskustvo i poznavanje principa islamskog prava kao i postdiplomske studije na obrazovnim institucijama u Velikoj Britaniji, ili pravno konsultantske usluge u međunarodnim firmama. Iskustvo u zastupanju klijenata u kancelariji javnog tužioca ili istražnih organa takođe će se računati kao dodatna kvalifikacija prilikom konkurisanja. 


www.arabnews.com

Нема коментара:

Постави коментар